Maito

TAYSin Lastenklinikan ravitsemussuunnittelijat Terttu Peltola ja Heli Aldén vastaavat 8.10. - 31.10.2007 välisenä aikana keskosten ravitsemukseen liittyviin kysymyksiin. Kysymyksiin vastataan n. kerran viikossa. Kysymykset käsitellään yleisellä tasolla. Kysymyksissä on hyvä tulla esille lapsen syntymäraskausviikot, nykyinen ikä ja mahdollisesti kasvutietoja. Huomioikaa, että sairaaloiden käytännöissä on eroja ja lapsen vanhempien on ensisijaisesti noudatettava lastaan hoitaneen ja kotiuttaneen sairaalan ohjeita. He tuntevat lapsesi tilanteen parhaiten.
Terttu ja Heli eivät ota kantaa vielä sairaalahoidossa olevien keskosten ravitsemukseen tai yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen ja perehtymisen lapsen historiaan. He eivät myöskään voi ottaa kantaa jo aiemmin esim. sairaalassa tapahtuneisiin hoidollisiin seikkoihin.
(HUOM! viikolla 42 Terttu ja Heli lomailevat, joten vastauksia voi joutua odottamaan vähän pidempään.) Palsta lukitaan 31.10.2007. Kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvojat: nenah, rixupoxu86, Ylläpito

Vastaa Viestiin
Avatar
Dallas
hörhö
Viestit: 2360
Liittynyt: 25 Maalis 2006, 22:25
Viesti:

Maito

Viesti Kirjoittaja Dallas » 27 Loka 2007, 23:22

Maidon kanssa meillä on käynyt näin että 1v kal. ikää aloitettiin lehmänmaito (ennen sitä aloitettiin viilillä). Kaikki aika hyvin noin 3-4 kk, kunnes alkioi oksentelut, ei pulautukset vaan ihan kunnon okskentelut. Kerran päivässä vähintään. Silloin poikani joi vellejä ja lisäksi maitoa ja jogurttia. Lääkerimme sanoi että seurataan, sitä kestii nelisen kk kunnes en enää ihan oikeastaan jaksannut enää katsoa sellaista. Ihan ohimennessä joku suositteli kokeilemaan lakstoositonta maitoa. No mikäs siinä, kokeilin ja jätin samalla vellitkin pois. Oksentelu loppui kun seinää. Nykyisin menee laktoositon maito (kokeilin myös luomumaitoa). En ole karsinnut muuta pois, aika hyvin sopii myös hyla (vaihtelee vähän tuotteen mukaan).
Kysymys olisi että missä mennään? Herkkyyttä, vai jotakin vakavampaa? Ostan esim. pihvit tai piirakatkin laktoosittomina, onko siinä järkeä? Ilamavaivoja on, mutta en ole varmaa kuinka paljon on normaalia? Ihottuma on myös (lähinnä kintuissa ja posket punottaa) mutta kesällä ei ollut yhtään mitään ihooireita samalla ruokavaliolla. Vähän hukassa olen nyt sen asian kanssa.
Vaike ja Martti (23+0, 660g, 18.01.05. ja rakas kaksosisko Helena s.k.)
Kuva

tiikrus
suurkuluttaja
Viestit: 1156
Liittynyt: 17 Tammi 2006, 13:20
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tiikrus » 28 Loka 2007, 08:18

Meillä maidon suhteen sama asia. Miro on nyt 1v11kk (1v7kk).
Miro ei ole koskaan juonut maitoa kunnolla, lähinnä juo vettä. Puuron olen tehnyt maitoon ja ruoan sekaan olen laittanut maitoa. Jugurttia ym. maitotuotteita syö.
Miro on aina oksennellut, viime kuukausina oksentelu paheni ja yölliset itkukohtaukset. Jätin maidon puurosta pois ja nyt käytän laktoositonta maitoa. Laktoosittomalla maidolla ollaan oltu nyt pari viikkoa. Poika ei ole oksennellut tänä aikana ja eikä yöllä itkenyt kipeänä. Joten ajattelin, että myös että kaikki tämä johtui maidosta? Jugurttia ym. syö edelleen, lähinnä hyla-tuotteita.
Tarviikohan tätä tutkia sen tarkemmin vai riittääkö kun siirtyy laktoosittomaan/vähälaktoosiseen maitoon ja ruokaan?
poika A, s. 11/05, rv 22+6, 500g
poika B, s./k. 11/05, rv 22+6, 520 g
tyttö s. 01/08, rv 37+5, 2 kg

Terttu Peltola

Laktoosittamat maitovalmisteet

Viesti Kirjoittaja Terttu Peltola » 14 Marras 2007, 17:37

On harvinaista, että runsaasti laktoosia sisältävästä korvikkeesta tai äidinmaidosta tavallisiin maitovalmisteisiin siirryttäessä alkavat vatsavaivat johtuisivat laktoosista. Sinänsä on hyvä asia, jos laktoosittomista tai vähälaktoosista maitovalmisteita on ollut apua. Laktoosittomissa valmisteissa on jonkin verran vähemmän energiaa, mutta esimerkiksi kalsiumia on saman verran kuin tavanomaisissa maitovalmisteissa.

Laktoosia sisältäviä piirakoita ja eineksiä yms. voi hyvin kokeilla ja arvioida tuleeko niistä lapselle vatsavaivoja. Laktoosittomia ja vähälaktoosisia maitovalmisteita voi huoletta käyttää tavanomaisten maitovalmisteiden tilalla. Laktoosin sietokykyä ei tarvitse erikseen tutkia.

Martin ihottumasta kannattaa jutella neuvolassa. Kyse saattaa olla atooppisesta ihottumasta, jolloin iho on tyypillisesti kesällä paremmassa kunnossa kuin talvella. Ilmavaivoista, jotka eivät olennaisesti vaikeuta lapsen elämää, ei tarvitse huolestua.

Avatar
Dallas
hörhö
Viestit: 2360
Liittynyt: 25 Maalis 2006, 22:25
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Dallas » 14 Marras 2007, 19:23

Ihan itsekseen vielä pohdin miksi sitten meden myöhemmin tehtyy maitokokeet loppuivat totaalisen pyllyn punoitukseen ja ripuliin? Mutta laktoositon käy.
Viimeksi muokannut Dallas, 15 Huhti 2008, 12:37. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Vaike ja Martti (23+0, 660g, 18.01.05. ja rakas kaksosisko Helena s.k.)
Kuva

Heli Alden

Laktoositon maito

Viesti Kirjoittaja Heli Alden » 15 Marras 2007, 09:59

Aina näille lasten oireille ei löydy selkeää selitystä. Hyvä juttu, kun sopiva maito on löytynyt.

Vastaa Viestiin