Liikkumisvaiheiden poisjäänti

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
pötkylä
vakkari
Viestit: 53
Liittynyt: 23 Tammi 2006, 21:29

Liikkumisvaiheiden poisjäänti

Viesti Kirjoittaja pötkylä » 05 Tammi 2007, 22:45

Kysymäni asia on meillä jo taaksejäänyttä elämää, mutta kyselen nyt ihan mielenkiinnosta.

Pikkukeskosina syntyneistä kaksosistamme toinen ei ryöminyt ollenkaan vaan lähti suoraan konttaamaan 10 kk:n kalenteri-iässä (KI 7kk) . Toinen puolestaan ryömi jo 8kk:n kalenteri-iässä (KI 5kk), mutta hän ei lyhyen konttausjakson jälkeen kontannut enää ollenkaan, vaan kulki eteenpäin polvillaan. Tukea vasten alkoivat kävellä vuoden iässä, mutta varsinaisesti lähtivät kävelemään vasta 1v 9kk:n kalenteri-iässä (KI 1v6kk).

Muistelen joskus lukeneeni, että tällainen vaiheiden väliin jättäminen voisi ennakoida myöhempiä ongelmia, jopa kielenkehityksen ja oppimisen puolella. Puhe on kuitenkin molemmilla tähän asti kehittynyt hyvin, eikä mitään motorisia ongelmiakaan ole tässä vaiheessa. Ikää nyt siis 3v. Onko tämä vaiheiden väliin jättäminen keskosilla tyypillisempää kuin täysiaikaisilla?

Avatar
Dallas
hörhö
Viestit: 2360
Liittynyt: 25 Maalis 2006, 22:25
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Dallas » 05 Tammi 2007, 22:57

Meilläkin Martti ei ryöminnyt ollenkaan, toki johtui ehkä vaikeasta hengityksestä (hengitörven löystymää ym). Alkoi konttamaan noin 1v korjattua ikää ja kävelemään noin 1v ja 9kk. Meille fyssari sanoi että konttaus on liikunnalisesti hyvää karkeassa motoorikassa (pallopelit, pyöräily ja muut leikit, tönimiset muiten kanssa ym) ja ei ollut mitenkä huolissa kun konttausta jatkuikin että saataisi parempi pohja muille asioille. Mutta sitä kielenasiaa ei kuulemma vaikuta kun minäkin kysyin siitä. Mutta toki kirjoittelin nyt tänne kun toisenkin mielipideen kuulisin mielellä asiasta.
Vaike ja Martti (23+0, 660g, 18.01.05. ja rakas kaksosisko Helena s.k.)
Kuva

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 08 Tammi 2007, 23:00

Konttaamista me fysioterapeutit todella toivoisimme näkevämme, koska se on monimutkainen taito, hieno taito ja ennakoi sitä, että isompia karkeamotorisia ongelmia lapsella tuskin tulee myöhemmin olemaan. Toiset lapset voivat ryömiä vilkkaasti, sujuvasti ja liikkua lattialla näppärästi ja sitten mahdollisesti lyhyen konttausvaiheen jälkeen nousta seisomaan ja lähteä liikkumaan pystyssä.
Sanoisin lyhyesti, että tärkeintä on liikkumisen laatu: sen monipuolisuus ja sujuvuus. Lapsen kyky liikkua vuorotahtisesti eteenpäin, työskennellä painovoimaa vastaan siis työntää itsensä irti alustalta ja käyttää molempia puolia yhtä hyvin. Ja että kaikki tämä tulee normaalin aikataulun mukaisesti, että kehitys koko ajan etenee. Fysioterapeutit arvioivat lapsen valmiuksia tulevia taitoja varten.
En tiedä, että keskosilla olisi motorisen kehityksen vaiheiden väliin jättäminen mitenkään sen tyypillisempää kuin täysi-ikäisillä lapsilla. Se lienee yksilöllistä.

Vastaa Viestiin