Lihasvoima

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Avatar
sari
suurkuluttaja
Viestit: 1325
Liittynyt: 03 Marras 2005, 12:16
Viesti:

Lihasvoima

Viesti Kirjoittaja sari » 05 Tammi 2007, 21:38

Meillä on kohta 3v sga-keskosena (isoviikkoinen, vaikea kasvuhäiriö) syntynyt tyttö. Hänellä on hienomotoriikka kehittynyt erittäin hyväksi (ja esim. pinsettiote tuli jo alta 6kk iässä), mutta esim. lihasvoima on aina ollut muita ikäisiä heikompi. Tämä ilmenee esim. puolapuille kiivetessä, yleensäkin liikkumisessa jossa tarvitaan voimaa, ja roikkumisessa. Kun muut samanikäiset pystyvät kiipeämään leikkupuiston keinuun tai wc-istuimen päälle, hänellä ei riitä tähän papu. Nyt viimeisen puolen vuoden aikana hän on jonkin verran vankistunut ja tullut ns. normaalivartaloisemmaksi ;) painoakin on tullut peräti 2kg lisää syksyn aikana!
Sormivoima on hyvä ja hän on oikein näppärä ja esim. hyvä askartelemaan tai rakentelemaan legoilla.

Tasapaino on myös aina ollut sellaista vähän "höntteröä". Hän on oikein elastinen niveliltään (ylikääntyvät ja ylijoustavat nivelet), hyvin notkea ja esim. tanssimisesta tykkää kovasti. Käveli jo pienenä kapeaa lautaa pitkin. Mutta suuremmissa kuvioissa kuten juokseminen kentällä tai pallopeli tms. hän sotkeutuu itsensä kanssa. Hän kaatuilee muutenkin tuolien kanssa, törmäilee seiniin yms. Hän esim. sai aivotärähdyksen tiputtuaan vajaa 2vuotiaana tuolin käsinojalta. Muille lapsille "normaaleissa" kaatumis- tai törmäilytilanteissa hän onnistuu aina saamaan kohtuuttomat kolhut esim. hampaat huulen läpi.
Onko kyseessä ihan normaali "ajatuksissaan kulkeminen", huono tuuri vai mitä? Vai voiko hän olla jotenkin karkeamotoriikaltaan kömpelömpi. Onko se edes mahdollista? Vai onko hän kuitenkin vain perimältään tälläinen ja vähitellen voimistuu. Mitä liikuntalajeja suosittelisit vahvistamaan tämän tyyppistä lasta? Tuntuu, että häntä saa erityisesti vahtia, kun hän on jotenkin hassusti "tapaturma-altis".

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 11 Tammi 2007, 20:38

Tarttuisin tuohon jälkimmäiseen kappaleeseen, jossa kuvailet lapsesi toiminnassa asioita, jotka vaativat hyvää monien eri aistitoimintojen yhtäaikaista toimintaa. Kyse ei varmaankaan ole pelkästään tasapainosta tai lihasvoimasta tai huonosta tuurista tms. Joillakin ennenaikaisena syntyneillä lapsilla on todettu olevan ongelmia aistitoimintojen yhdistämisessä, mikä näkyy erilaisina toiminnan vaikeuksina eri lapsilla. Tällaisten vaikeuksien kanssa lapsen ja vanhempien ei tarvitse jäädä yksin. Myöskään en ajattelisi, että pelkästään joidenkin liikuntalajien kautta yksistään lapsi harjaantuu. On mahdollista yrittää selvittää tarkemmin, millä aistitoimintojen osa-alueella ongelma todella on, jotta lasta voidaan asiallisesti tukea kehityksessään. Sain sairaalamme toimintaterapeutilta hyvän linkin Sensorisen Integraation yhdistyksen nettisivuille, josta voisi löytyä ammattimainen vastaus ja ehkä ratkaisukin lapsesi kehityksen tukemiseen ja teidän vanhempien tukemiseen. Suomessa SI-koulutuksen saaneet terapeutit ovat pääasiassa toimintaterapeutteja, jotka ovat parhaita asiantuntijoita tässä asiassa. Tässä osoite www.sity.fi

Vastaa Viestiin