voiko liian korkeasta tyynystä olla lapselle haittaa?

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Avatar
Minna T
seniori
Viestit: 225
Liittynyt: 19 Marras 2005, 19:18
Viesti:

voiko liian korkeasta tyynystä olla lapselle haittaa?

Viesti Kirjoittaja Minna T » 02 Tammi 2007, 11:29

Uniajan ergonomiaa on meillä kotona kovasti mietitty ja ajattelin tarkistaa asiaa myös täältä.

Meillä on vajaa kaksi vuotias tyttö, joka on viimeisen neljän kuukauden ajan sairastanut infektion toisensa perään eli räkää ja nuhaa on ollut ihan omiksi tarpeiksi. Jotta tyttö on saatu nukkumaan, ainoa ratkaisu on ollut sängyn kohottaminen sekä normaali aikuisten tyyny. Tämän ikäiset ovat unessa kovin liikkuvaisia, joten tytön löytää unen aikana mitä kummallisimmista asennoista, kun tyttö tipahtelee tyynyltä ja on "ihan kierossa". Pyörimistä on rauhoittanut hieman snuukkeli (snuggle sac, sellainen lasten makuupussi).

Niinä aikoina, kun tyttö on ollut terve, olen yrittänyt vaihtaa tyynyä matalampaan lasten tyynyyn, mutta ei kelpaa. Tyttö haluaa korkean tyynyn. Katselin tuossa Familonin nettisivuja ja niillä pitäisi olla junior-tyyny, mutta en ole sellaista mistään kaupasta löytänyt.

Kun tähän kaikkeen lisätään vielä se, että tyttö ei vieläkään nuku öitään tauotta, heräilee kertaalleen tai kahdesti. Joten en voi olla ajattelematta, onko myös nukkumisolosuhteissa vikaa. Sänkynä tytöllä on taaperosänky, josta pääsee halutessaan itse pois.

Eli kysymykseni on, että kun aina puhutaan hyvästä nukkumaergonomiasta aikuisilla, voiko huonot olosuhteet vaikuttaa myös lapseen? Kuuluuko tämän ikäisen jo nukkua tyynyllä ja onko sillä jotain vaikutusta niska-hartiaseudun lihaksistoon?
Minna ja Emmi (31+4 1425g 39cm)

Avatar
sari
suurkuluttaja
Viestit: 1325
Liittynyt: 03 Marras 2005, 12:16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja sari » 02 Tammi 2007, 11:59

samoja asioita pohtii toinenkin äiti, jolla vajaa 3vee tyttö ja jatkuvasti näin talvisaikaan flunssaa yms.
Ja pyörii yöllä kuin väkkärä, milloin mitenkinpäin sängyssä :o

peppi
suurkuluttaja
Viestit: 1552
Liittynyt: 08 Tammi 2006, 22:43
Viesti:

Viesti Kirjoittaja peppi » 02 Tammi 2007, 12:48

Vastailen itse nyt miten meillä on ollut nuo tyynyt käytössä, mutta en kyllä itse ainakaan oikeaa vastausta näihin tyynyasioihin yms. osaa antaa että mistä haittaa, hyötyä ja apua.

Meillä kohta 2,5-v. tytöllä käytössä se sellainen matala lasten tyyny, se on niitä ihan ensityynyjä. On kelvannut vielä ihan hyvin ja välillä tosissaan kun siellä sängyssä pyöritään ja nukutaan miten päin sattuu niin välillä sitä tyynyä ei sitten edes ole pään alla tai välillä saattaa peittokin löytyä tyynyn sijasta päänalta, milloin mitäkin.

Sitä en nyt muista kyllä yhtään milloin tyyny otettiin käyttöön, joskus ajat sitten. Mutta tuossa kesällä kun neiti täytti 2-v. ja siirryttiin pinniksestä siihen lasten jatkettavaan nukkumaan niin kokeilin muutaman yön sellaista isompaa tyynyä, taisi olla ihan aikuisten mallia mutta littanampaa sellaista, mutta jotenkin se tuntui vielä meidän tytölle "isolta" joten takaisin palattiin siihen "vauvatyynyyn".

Mutta muistan kun tytöllä oli vuosi sitten RS-virus ja hän joutui jatkohoitoon Kys:aan, kun täällä savonlinnassa ei ole valmiuksia sellaiseen hoitoon mitä tyttö olisi saattanut tarvita. Niin aluksi tyttö joutui tuolla kuopiossa teholle ja siellä se lastenpinnasänky oli laitettu todella pystyyn asentoon ja sänkyyn oltiin otettu ihan sellainen tavallinen aikuisten tyyny jotta pääpuoli saadaan mahdollisimman kohoasentoon. Näytti jotenkin hassulta kun niin pienellä tytöllä oli "jättityyny" siellä sängyssä.

Joten olettaisin ainakin että flunssien aikaan tuo korkeampi tyyny olisi parempi mikäli se vaan siellä pään alla kestää. Mutta sama asia mietityttää minuakin että onko korkealla tyynyllä vaikutusta jotenkin niska-hartiaseuden lihaksistoon.

Olisikohan tämä kysymys aiheellista laittaa tuonne Fysioterapeutin vastaa palstalle, häneltä luulisi saavan varmasti oikeaa tietoa asiaan liittyen.
Tyttö 30.7.2004, rv 24+3, 590 g, 29 cm
Poika 5.4.2007, rv 35+2, 2040 g, 44,5 cm

Ritva-Liisa Seppänen

tyynyn käytöstä lapsella

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 02 Tammi 2007, 22:31

Minulla ei fysioterapeuttina taida olla "oikeaa" vastausta tuohon tyynyasiaan. Olette itse todenneet kukin eri asioita, jotka painavat vaa´assa. Flussassa hengityksen kannalta lienee parempi, jos sängyn pääty on pystymmässä. Sen voi aikuinenkin todeta itsellään. Jos lapsi pysyy hyvässä asennossa paremmin tyynyn avulla, vaikka osan yöstäkin, tyyny puoltanee paikkaansa. En kuitenkaan usko, että aikuisen tyyny olisi sen huonompi vaihtoehto kuin lasten malli, jos kerran lapsi on tyynyyn tottunut. Lapsi kuitenkin liikkuu unen aikana paljon, kuten kerrotte ja vaihtaa asentoa. Kun sängyn pääty on koholla, on vaikeampi pysyä paikallaan ja lapsi voi todella olla muutenkin välillä poikittain sängyssä. Pikkuisen makuupussi kuulostaa hyvältä idealta. Voisiko sen toteuttaa peitolla? Kun lapsi on flunssainen, kierre päällä ja kaikkien yöuni häiriintyy, tulee mieleen kaikki vaihtoehdot. Ajattelen niin, että lyhytaikainen (joka tapauksessa, vaikka flunssakierre tuntuu vanhemmista ikuisuudelta) ratkaisu ei koskaan oleellisesti vaikuta lapsen kehitykseen, tärkeintä olisi, että yöuni saataisiin niin rauhalliseksi kuin mahdollista. Normaalitilanteessa, kun sänky on vaakasuorassa, pieni matala lasten tyyny riittää, jos tarvitaan sitäkään.

Vastaa Viestiin