Kantoliinailusta ja kantorepuista

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
tiikeriankka
hörhö
Viestit: 2024
Liittynyt: 02 Loka 2006, 23:58
Viesti:

Kantoliinailusta ja kantorepuista

Viesti Kirjoittaja tiikeriankka » 30 Joulu 2006, 22:42

Millaisia asioita kantoliinassa kantamisessa pitäisi huomioida pikkukeskosina syntyneiden lasten osalta (verrattuna täysiaikaisina syntyneiden vauvojen ohjeisiin)? Kanga-liinssa ja kehtosidonnassa kantaminen ovat ilmeisesti alussa suositeltavimpia, mutta entä hieman myöhemmin sellaiset asennot, joissa lapsen jalat ovat sammakkoasennossa (esim. kietaisuristi, buddha)? Voiko puolivuotiaalla (oikeaa ikää, ei korjattua) jo käyttää näitä?

Minulle on jostain jäänyt mieleen, että pikkukeskosina syntyneille tuo lonkkien avaaminen levälleen ei olisi suositeltavaa samalla tavoin kuin täysiaikaisille / isompina keskosina syntyneille. Pitääkö paikkansa ja jos, niin mistä se johtuu ja kuinka isoksi tämä "rajoitus" on huomioitava?

(Kantoliinasidontojen nimet ja ohjeet olen katsonut täältä: http://www.babyidea.fi/kantoliinoista/s ... tojaX.html)

Entä kantorepussa (esim. Ergo) kantaminen, jos valmistajan ohje on esimerkiksi 6 kk ikäisestä eteenpäin, uskaltaako luottaa siihen, että pikkukeskosenkin voi reppuun laittaa kun korjattua ikää on 6 kk? Vai pitäisikö odottaa, että pituutta ja painoa on suunnilleen saman verran kuin tavallisesti puolivuotiailla?

Uskon, että tämä aihe kiinnostaa monia. :) Kiitos jo etukäteen vastauksista!
Tiikeriankka + pojat 110606 (24+1)
a = Pyry: 790 g, 33 cm
b = Onni: 810 g, 33 cm

Avatar
sari
suurkuluttaja
Viestit: 1325
Liittynyt: 03 Marras 2005, 12:16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja sari » 31 Joulu 2006, 16:46

Moi
vauva itkee sylissä, vastaan vaan vähän
Kevyen sivuilla on muuten vähän kantamisesta, pitää hieman mainostaa:
http://www.kevyt.net/shop_alasivut/shop_kantoliina.htm
ja
http://www.kevyt.net/shop_alasivut/shop ... .htm#miksi

Kevyt yhdistykseltä on tulossa nettiin tietopankkiin opinnäytetyö kantamisesta. Katsotaan milloin saamme päivitettyä sen sinne....

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 05 Tammi 2007, 20:06

Kantoliina tai -reppu auttaa kantajaa vapauttamaan käsiä, ainakin toista muihin hommiin. Se myös keventää hartioiden taakkaa ja tasaa kuormaa koko hartioiden leveydelle - puhumattakaan kaikista sen lapselle antamista hyödyistä. Pientä keskosta ja vastasyntynyttä varmasti mielellään kannamme makuulla "kehtomaisesti" tai miksi ei kenguruhoidossa rinnalla. Vauvan, myöskään keskosen, lonkkien vieminen sivuille ei ole vaarallista. Niitä voi aivan pienellä keskosellakin viedä sivuille heti kun vauvaa voi ottaa muun voinnin puolesta sylihoitoon. Esim vauvan voi lyhyeksi aikaa panna rinnan päälle pystympään. Kun haluaa kantaa lasta istuvassa asennossa siis pystyssä, on syytä katsoa erityisesti repussa, että istuintuki tulee mahdollisimman pitkälle reisiin niin, ettei reuna paina. Liinan voi helpommin säädellä niin, että reuna tulee lähelle lapsen polvitaivetta. Silloin paine jakautuu tasaisemmin alaraajoihin.
Muuten, jos vastasyntyneellä on syntyessä lonkka pois paikoiltaan, sitä nimenomaan hoidetaan laittamalla lapsen lonkat sivuille lastan avulla.
Lonkkien loitontaminen on ihan turvallinen suunta liikuttaa lapsen alaraajoja, tottakai normaalin rauhallisesti.

Vastaa Viestiin