Varvustaminen

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
pikkuriikkinen
vakkari
Viestit: 87
Liittynyt: 02 Huhti 2006, 18:38
Viesti:

Varvustaminen

Viesti Kirjoittaja pikkuriikkinen » 29 Joulu 2006, 17:10

Hei,

Pikkukeskosemme alkoi hiljattain nousta seisomaan tukea vasten. Välillä kantapäät on seisoessa maassa, mutta aika usein hän pyrkii kurkottelemaan ylöspäin tai eteenpäin tavaroita ja silloin hän nousee varpailleen. Aina kun huomaan varvustamista, lasken hänen kantapäänsä maahan. Kysyisinkin, että miten varvustaminen määritellään eli milloin on kyse varvustamisesta, johon vanhemman tulee puuttua? Reagoinko oikein, kun lasken hänen kantapäänsä lattiaan, vai miten pitäisi toimia?
Äiti ja Matias 16.2.2006 rv 30+2, 1380g ja 39cm

Susci
"asiantuntija"
Viestit: 733
Liittynyt: 09 Marras 2006, 16:19
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Susci » 29 Joulu 2006, 18:37

Minulle jumppari ainakin neuvoi laskemaan kantapään lattiaan.
Fysioterapeutti arvio varvastamisen... tarvitseeko tukisandaalit, meneekö "itsestään" alas vaiko tarvitaanko jumppaa.
Meillä kummatkin varvastivat aikastalaillakin, mutta nilkkojen venyttelyllä kantapäät laskivat itsellään alas.
Minä -76, aviomies -75, esikoistyttö -04 ja kaksostytöt -05 (rv 26+4, 660g ja 930g)

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 02 Tammi 2007, 23:14

Varvistaminen tai varvustaminen, kaikki tyynni, kuulostaa siltä, että lapsesi aivan luonnollisesti kurottaessaan nousee varpaille. Kerroit, että lapsi seisoo toisinaan normaalisti jalkapohjat alustalla. Mikäli hän pystyy seisomaan koko jalkapohja maassa ja siirtää siinä painoa alaraajalta toiselle, ei liene kysymys ongelmasta. Ongelma asiasta tulee sitten, jos lapsen nilkat ovat jäykät eikä hän pysty seisomaan jalkapohjat alustalla lainkaan tai lapsi lähtee jopa kävelemään varpaillaan. Neuvolasta saat varman vastauksen oman lapsesi tilanteesta, mutta kuulostaa siltä, että voit rauhassa antaa lapsen kurkotella ja unohtaa "ohjailun".

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 05 Tammi 2007, 20:52

Jos lapsi on paljon varpailla ja nousee kengistä huolimatta, se voi olla harmittava ongelma. Jos saat lapsen nilkan vietyä koukkuun ylipäänsä, ei vielä ongelma ole suuri. Koettakaa tarkistaa silloin tällöin, että nilkka menee aikuisen viemänä koukkuun.
Hyvä, että hän konttaa, se on hieno taito ja kertoo että varvistaminen ei ole keskushermostoperäinen ongelma. Istumaanmeno onkin vaikeampi taito kuin istumasta poislähteminen ja itse istuminen. Voi olla että lapsellesi on vaikeaa tehdä vartalonkiertoja, mitä pienillä keskosilla usein näkee. Se vaikeuttaa istumaannousua ja istumasta poislähtemistä. Konttausasennosta voi mennä polvien väliin istumaan ja nousta siitä seisomaan hyvin ilman vartalonkiertoja. Monet lapset tekevät näin.
Anna lapsellesi vielä aikaa harjoitella istuma-asentoa, hänhän on n 9kk korjattua ikää. Hän harjoittelee vartalon hallintaa myös konttaamalla. Fysioterapeuttinne voisi ehkä nähtyään osata vastata täsmällisemmin ja näyttää konkreettisesti.

Vastaa Viestiin