Vauvan lihastonus

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Avatar
sari
suurkuluttaja
Viestit: 1325
Liittynyt: 03 Marras 2005, 12:16
Viesti:

Vauvan lihastonus

Viesti Kirjoittaja sari » 29 Joulu 2006, 15:35

hei

jos vauva on muuten normaali lihastonukseltaan, mutta ei kannattele yhtään niskojaan vielä 14vkon iässä, pitääkö asiasta huolestua? Voiko vauvaa "treenata" jotenkin tai pitääkö "treenata"? Voiko olla kyseessä vain "liian painava pää"?
Jos vauva nousee 14 vkon iässä istumaan sylissä, voiko vauvan antaa hetkellisesti istua vai pitäisikö "kaataa" nurin? Voiko aiheuttaa vahinkoa?
Onko ok, jos ko. vauva katsoo "kokoajan" selällään ollessaan vasemmalle? Muuten pään liikeet käsittääkseni normaalit, seuraa paljon ja liikuttaa päätään.
sari

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 02 Tammi 2007, 22:53

Jos vauva ei jaksa nostaa päätä alustalta, kun hänet pannaan vatsamakuulle korjatussa 3 kuukauden iässä, tai lapsi ei sylissä pystyasennossa osaa pitää päätä pystyssä ilman tukea, on syytä tarttua asiaan. Neuvolan tarkastuksessa tai keskoslasten kehitysseurannassa on syytä tutkia asia tarkemmin. "Treenaamisesta" ei sinänsä ole kyse, vaan vanhemmat voivat saada ohjeita, kuinka käsittelyllä yrittää vaikuttaa lapsen kykyyn oppia kannattelemaan päätään. Toisaalta on kyse myös kypsymisestä, lapsen keskushermoston kypsymisen myötä taidot kehittyvät yksilölliseen tahtiin.
Jos lapsi katsoo enemmän vasemmalle, on syytä yrittää vaikuttaa kantotavoilla, sängyn päätyä vaihtelemalla, oikealle katsetta houkuttelemalla ja jopa käsin ohjaamalla lapsen katsetta oikealle. Se, että lapsi suosii jompaa kumpaa puolta, vaikuttaa myös lapsen vartaloon. Vastasyntyneen pään asento vaikuttaa myös vartaloon, mikä on yleensä vastakkaiseen suuntaan vino. Vasta 3 kuukauden ikäinen alkaa hallita vartaloa suorassa, vaikka kääntää päätä puolelta toiselle.
Lapsen pitäminen vatsamakuulla virkeänä ollessa auttaa myös pään monipuolisempaan hallintaa.

Ritva-Liisa Seppänen

lihastonuksesta

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 02 Tammi 2007, 23:01

Siitä istuma-asentoon nostamisesta erikseen.
Toki pienen vauvan saa nostaa sylissä pystympäänkin asentoon. Sylissähän tuetaan lasta vartalosta sen verran kuin on tarvis, se ei ole istuttamista. Aivan pieni vauva ei pysty kannattelemaan istuvassa asennossa päätä, mutta lapsesta riippuen n. 2kk:n ikäinen lapsi jo pystyy. Viiden kuukauden ikäistä ei enää saa pidettyäkään makuuasennossa, yrittävät väkisin pystympään. Sylissä istuttaminen vartalosta tuettuna, kun lapsi itse kannattelee pään, ei ole lapselle vahingollista.

Vastaa Viestiin