jalkaterän malli

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Vieras

jalkaterän malli

Viesti Kirjoittaja Vieras » 28 Tammi 2007, 12:06

Heippa
lättäjalasta jo kysyttiinkin. Tässä toisenlainen kysymys jalkaterästä ;)
Meidän tytöllä on korkea jalkakaari ja kapea kantapää, huomattavasti leveämpi päkiän kohdalta - jalan ulkoreunaan on alkanut tulla joku jännä lihaskaari tms., en osaa sitä muutenkaan selittää. Jalkaterä on myös mielestäni tämän kaaren takia vähän banaanin mallinen sisäänpäin, kuitenkin jos tekee jalan kuvan paperille (väriä jalkapohjaan ja painetaan jalka paperille), on mielestäni jalka ihan suora. Jalkakaaren kohta on ollut aina korkea ja hyvin irti maasta.

Eli kysymys kuuluu: pitäisikö tähän ulkokaareen kiinnittää jotain huomiota esim. jalkineiden osalta?
Mietin välillä esim. juoksemista tai kävelyä. Tytsillä on aika kapea lantio ja kävellessä/juostessa jalat tekevät aina sellaisen ulkokaaren asettuen kuitenkin maahan tullessa oikeaan kohtaan.. Tyttölapset kai liikkuvat usein näin? vai onko kengät esim. liian isot, pitäisikö huomioida paremmin se, että kantapää on niin kapea ja pääsee liikkumaan kengässä pituuden ollessa oikea? osaatko neuvoa?
sari

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 28 Tammi 2007, 23:44

Olisi hyvä, jos neuvolassa terveydenhoitaja tai terveyskeskuksen fysioterapeutti katsoisi, miten lapsesi jalkaterä kuormittuu kävellessä. Sissäänpäin kääntynyt jalkaterä voi tehdä varvastyönnön akelen loppuvaiheessa vaikeaksi. Jos jalka mahtuu hyvin kenkään ja kenkä täyttää hyvän kengän ominaisuudet, en usko, että mitään erityistä tarvitsee tehdä. Hyvä kenkä on sellainen, mikä tukee hyvin kantapäästä ja isommalla joustaa päkiästä (huom. varren pituus ei ratkaise). Ongelmatapauksessa tukipohjallinen ohjaa parhaiten jalkaterää kuormittumaan oikein askellettaessa.

Vastaa Viestiin