"Pehmeä" vauva

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
vilna

"Pehmeä" vauva

Viesti Kirjoittaja vilna » 17 Tammi 2007, 14:49

Neuvolan th sanoi viime käynnillä (tyttö tuolloin 2kk 1vk) vauvaamme "pehmeäksi". Tämä koski kai ensisijaisesti refleksejä, mutta ehkä myös muuta olemusta. Tyttö onkin kyllä edelleen aika veltto ainakin täysiaikaisena syntyneeseen, jäntevään isoveljeensä verrattuna. Mitä tämä pehmeys tarkoittaa? Ihmettelen myös, miksei esimerkiksi neuvolalääkäri tytön ollessa 6,5-viikkoinen maininnut tästä mitään, sanoi vain että kaikki on hyvin.

Entä tunnetaanko enää näillä viikoilla (35+2) syntyneellä käsitettä korjattu ikä? Neuvolan th:n mukaan iästä voi tällä perusteella tiputtaa pari viikkoa pois, omasta mielestäni enemmän. Etenkin kun tyttö nukkui ensimmäisinä viikkoina tosi paljon. Milloin esimerkiksi vauvan pitäisi osata kannatella päätään vatsallaan ollessa?

Kiitos vastauksesta! Oman th:mme tyyli sanoa asiat on välillä hiukan "piruja seinille maalaileva", joten en aina uskalla edes kysyä häneltä kaikkea.

pikkuilves2003

Viesti Kirjoittaja pikkuilves2003 » 17 Tammi 2007, 17:36

Juho oli myös ns pehmeä vauva. Meillä neurologi kertoi sen olevan normaalia, eli toiset vaan ovat pehmeämpiä ja toiset jäntevämpiä riippumatta keskosuudesta tms. Minusta Juholla pehmeys on vaikuttanut juuri istumisen oppimiseen ja ehkä kävelyynkin ja tasapainoon, en tiedä. Juhohan syntyi jo 23+4, eli puhutaan eri kaliiberin vauvoista ;-)

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 21 Tammi 2007, 22:47

Kyllä kuukausi ennenaikaisuutta näkyy ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina lapsen kehityksessä ja tulee huomioida motorisia taitoja arvioitaessa. Ruokien suhteenhan on eria asia. Alussa ennenaikaisuus helposti näkyy lapsen kehityksessä, mutta sitten muutaman kuukauden iässä kehitys on jo hieman eriaikaista eri lapsilla.
Siis kyllä tunnetaan korjattu = kehitysikä.

Lapsen pään kannattelu on riippuvainen iästä. Vastasyntynyt kannattelee päätä niin, että se vatsalla ollessa pystyy kääntämään päätä, jos se pannaan alustaa vasten. Tai puolelta toiselle. Sylissä lapsi tarvitsee vielä paljon tukea päälle.
Todellakin toiset lapset ovat jäntevämpiä kuin toiset. Jäntevyyden määrittäminen tarkoin on vaikeaa. Siihen tulee rutiinia, kun näkee paljon erilaisia lapsia. Uskon, että neuvola on oikea paikka arvioida ja ja jos neuvolalääkäri on sanonut, että kaikki on hyvin, luota siihen. Vain kehitystä seuraamalla voidaan nähdä, onko kaikki ok ja sitähän neuvolaseurannat ovat. Sitten, jos kehitys poikkeaa normaalista, tartutaan vasrmasti kaikissa neuvoloissa asiaan paikallisen käytännön mukaan.

vilna

Viesti Kirjoittaja vilna » 26 Tammi 2007, 09:00

Kiitos vastauksista, myös sinulle Pikkuilves!

Vastaa Viestiin