Seisomaan nousu

TAYSissa vuodesta 1987 Lastenklinikalla, fysiatrian osastolla toiminut fysioterapeutti Ritva-Liisa Seppänen vastaa 2.1. - 31.1.2007 välisenä aikana keskosten liikunnan kehitykseen liittyviin kysymyksiin. Ritva-Liisa on työskennellyt lasten neurologisella osastolla ja on nyt fysioterapeuttina vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.
Hän ei voi vastata tai ottaa kantaa yksittäisten lasten yksilöllisiin ongelmiin, jotka vaatisivat lapsen tapaamisen henkilökohtaisesti.
Palsta lukitaan 1.2.2007 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalla avoimesti luettaviksi. Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Anna

Seisomaan nousu

Viesti Kirjoittaja Anna » 16 Tammi 2007, 16:20

Paitsi että syntyi aikaisin (rv 26+6), poikamme lähti liikkeelle hyvissä ajoin ja on oppinut uusia taitoja varsin ripeässä tahdissa:lähti ryömimään ki 5.5 kk, konttaamaan ki 6kk, nousi seisomaan tukea vasten ki 6 kk 3 vk. Nyt puskee taaperokärryä nurkasta nurkkaan, ki 7 kk 3vk ja mutsia uuvuttaa jo tämä vauhti... :wink:

Mutta siis itse asiaan, kun poika nousee jotakin vasten, hän toisinaan vetää käsillä itsensä ylös, "punnertaa", ja toisinaan taas ponnistaa jalalla ylös. Kumpi on oikeampi tapa vai onko molemmat yhtä hyviä? Jostain kuulin että tämä "punnertaminen" kertoisi nimenomaan keskosuudesta, onko näin ja mitä se siitä kertoo? Entä se kun alkuun poika konttasi kädet nyrkissä, tarkoittako se jotain vai ei mitään? Nyt läpsyttelee menemään kämmenet levällään.

En kysy isoja asioita, ihan vaan mielenkiinnosta, kun ei nuo ole menemistä haitanneet tai vauhtia hidastaneet.

Ritva-Liisa Seppänen

Viesti Kirjoittaja Ritva-Liisa Seppänen » 21 Tammi 2007, 22:15

Hyvältä näyttää ja kohta mutsi saa juosta perässä, kun lapsi menne kävellen paikasta toiseen. Kovin on pienokainen nopeasti edistynyt. Ehkä se, että nousee välillä käsillä vetäen ja välillä toispolviseisonnan kautta, siis toinen jalkapohja maahan, johtuu siitä, että on niinaikaisin noussut seisomaan. Ehkä vielä ei ole aivan vartalon hallinta niin hyvä, että jaksaa jalalla ponnistaa. Pitää vielä välillä vetää käsillä? Mene ja tiedä, mutta ei sinulla varmaankaan ole huolta lapsesi kehityksestä. Ei sillä, että on kontannut kädet nyrkissä ole mitään vaikutusta. Lapsesi vaikuttaa oikein hyvin kehittyneeltä. Kaikesta huolimatta kehityksen seuranta jatkunee keskosuuden vuoksi, hänhän on niin pienillä viikoilla syntynyt.

Vastaa Viestiin