Keskosen vastustuskyvystä edelleen

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
rajala
seniori
Viestit: 251
Liittynyt: 09 Touko 2006, 23:39
Viesti:

Keskosen vastustuskyvystä edelleen

Viesti Kirjoittaja rajala » 25 Loka 2006, 21:18

Minua kiinnostaisi tietää vastasyntyneen (keskosen) immuunipuolustuksesta. Ilmeisesti pienillä viikoilla syntyneiden keskosten immuunipuolustus on merkittävästi huonompi kuin täysiaikaisten? Eli missä vaiheessa raskautta äidiltä siirtyy vasta-aineita sikiöön? Miten kauan syntymän jälkeen lapsen elimistössä on äidiltä siirtyneitä vasta-aineita esim. vesirokkoa vastaan? Äidinmaidon sisältämistä vasta-aineista olen kuullut, mutta minkä tyyppisiin infektioihin äidinmaidosta saa suojaa?
Laura 18.12.02 rv 32+5
Petteri 28.3.06 rv 34+1

Tea
seniori
Viestit: 134
Liittynyt: 01 Tammi 2006, 23:27
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tea » 26 Loka 2006, 12:11

Ja tähän vielä jatkokysymyksenä, kun tiedossa on, että esim. diabeetikoiden vauvojen keuhkot kypsyvät hitaammin kuin ns. terveiden äitien, niin miten paljon äidin diabetes (tai mahdolliset muut äidillä olevat sairaudet) näkyy tuossa vauvan immuunivasteen kehityksessä?

Voiko ajatella, että vaikka viikkoja olisi diabeetikkoäidin vauvalla enemmän kuin muuten keskosena syntyneellä, vastaisi elimistön kypsyys/immuniteetti kuitenkin terveen äidin varhaisemmalla viikolla syntyneen vauvan kypsyyttä/vastustuskykyä (tyyliin d:n vkolla 34 syntynyt vauva on vastustuskyvyn osalta kuin vkolla 32 ns. terveestä äidistä syntynyt keskosvauva)?
Tea
Tyttö s. 11/2002 rv 37+1 (3045g & 47 cm)
Poika s. 12/2005 rv 35+4 (4005g & 50,5 cm)

korppi

Diabetes ja immunologia

Viesti Kirjoittaja korppi » 28 Loka 2006, 11:44

Äidin diabetes ei vaikuta vauvan immunologiseen puolustuskykyyn. Keuhkojen kypsyminen on oma asiansa. Esim. istukan toiminnan vajaus, joka johtaa lapsen huonon sikiöaikaiseen kasvuun, nopeuttaa keuhkojen kypsymistä (= lisää sikiön stressiä), vaikka se muuten on haitallinen asia.

rajala
seniori
Viestit: 251
Liittynyt: 09 Touko 2006, 23:39
Viesti:

Re: Keskosen vastustuskyvystä edelleen

Viesti Kirjoittaja rajala » 28 Loka 2006, 22:45

rajala kirjoitti:Minua kiinnostaisi tietää vastasyntyneen (keskosen) immuunipuolustuksesta. Ilmeisesti pienillä viikoilla syntyneiden keskosten immuunipuolustus on merkittävästi huonompi kuin täysiaikaisten? Eli missä vaiheessa raskautta äidiltä siirtyy vasta-aineita sikiöön? Miten kauan syntymän jälkeen lapsen elimistössä on äidiltä siirtyneitä vasta-aineita esim. vesirokkoa vastaan? Äidinmaidon sisältämistä vasta-aineista olen kuullut, mutta minkä tyyppisiin infektioihin äidinmaidosta saa suojaa?
Palaisin vielä alkuperäiseen kysymykseeni. Molemmat lapseni ovat syntyneet syhteellisen hyvillä viikoilla (rv32 ja 34). Molemmat altistuivat parin kuukauden ikäisenä virustaudille, poika vesirokolle ja tyttö gastroenteriitille. Kumpikaan ei helpotuksekseni sairastunut.
Laura 18.12.02 rv 32+5
Petteri 28.3.06 rv 34+1

korppi

keskosen immuunipuolustus

Viesti Kirjoittaja korppi » 31 Loka 2006, 00:32

Vasta-aineita on kolmea tyyppiä, nopeasti kehittyvät IgM vasta-aineet, hitaasti kehittyvät ja kauan kestävät IgG vasta-aineet, ja limakalvojen pinnoille siirtyvät IgA vasta-aineet. IgG on siis tärkein. IgG menee istukan läpi, muut eivät mene. Tätä liikennettä tapahtuu koko ajan, mutta se lisääntyy noin 32 viikon kohdalla. Siis alle 32-viikkoisilta tämä lisääntynyt siirtyminen puuttuu. Täysiaikaisella lapsella on syntymähetkellä sama IgG-pitoisuus kuin äidillä. Lapsi on siis suojassa niiltä sairauksilta, jotka äiti on sairastanut tai joita vastaan äiti on rokotettu. Myös alle 32-viikkoisella on tätä suojaa, mutta ei aivan samaa äidin tasoa. IgG:n puoliintumisaika on noin 1kk, jolloin äidiltä saadut vasta-aineet häviävät noin 6kk ikään mennessä, ja sen jälkeen ollaan omien vasta-aineiden varassa. Lapsi pystyy muodostamaan omia vasta-aineita heti syntymän jälkeen, itse asiassa jo sikiöaikana.

IgG vasta-aineiden lisäksi lymfosyytti-solut osallistuvat puolustukseen. Näitä soluja, ja suolen pinnalle jäävää IgA:ta on äidinmaidossa. On jopa todennäköistä, että äidinmaidon soluja siirtyy lapseen, ainakin suolen seinämän sisään. Äidinmaito on immunologisesti parhaimmillaan aivan imetyksen alussa. Tämä suoja toimii samoin sellaisia tauteja vastaan, joihin äidillä on oma puolustuskyky kunnossa.

Vastaa Viestiin