vastustuskyky ?

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
kristiina

vastustuskyky ?

Viesti Kirjoittaja kristiina » 14 Loka 2006, 23:10

Hei,
Neuvolassa sanottiin, että lapsi saa paremman vastustuskyvyn, jos sairastaa influenssan, eli toisin sanoen rokotteen kautta saatu vastustuskyky olisi huonompi. Onko näin ? Onko vastustuskyvyn "paremmuudella" merkitystä virustaudeissa, kun virukset joka vuosi kuitenkin muuntuvat ?
t. Kristiina & Heini (26+5)

korppi

Vastustuskyky

Viesti Kirjoittaja korppi » 15 Loka 2006, 22:51

Ajatus että sairastamalla saa paremman vastustuskyvyn kuin rokottamalla, istuu ihmeen sitkeässä. Influenssaan se sopii erityisen huonosti, koska - niinkuin kirjoitit - kannassa tapahtuu vuosittain pieniä muutoksia, ja vastustuskyky on aina vain osittaista. Siitä syystä rokotusta suositellaan joka syksy. Joissakin sairauksissa vastustuskyvyn voi saada vain rokottamalla, ei ollenkaan sairastamalla. Jäykkäkouristus esim. on tällainen tauti. Onneksi kaikki lapset muutamia elämäntapaintiaaneja lukuunottamatta nykyisin rokotetaan.
Vastustuskyky on tällainen jatkuva prosessi, jota myöhemmät kontaktit (tai uusintarokotukset) virukseen tai bakteeriin vahvistavat, ja ihanteellista olisi, että nämä johtaisivat oireettomiin infektioihin.
Sairastamalla ei siis saa parempaa immuniteettia kuin rokottamalla. Rokottamisen idea on juuri estää sairastamasta vaikeita infektioita.

Vastaa Viestiin