Infektion oireiden tulkinta

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Tea
seniori
Viestit: 134
Liittynyt: 01 Tammi 2006, 23:27
Viesti:

Infektion oireiden tulkinta

Viesti Kirjoittaja Tea » 10 Loka 2006, 23:01

Hei!

Pojallamme todettiin välikorvatulehdus ("harvinaisen selvä tapaus" kommentoi lääkäri korvat & kurkun tutkittuaan, tulehdus on toinen elämänsä aikana, nyt ikää 10 kk), lääkitykseksi 2x2ml Amoxin/pvä.

Äitinä näin jo useamman päivän ajan, että kunnossa pikkumies ei ole (ei nuhaa tai rohinoita, mutta käytökseltään lyhytpinnaisempi & levottomampi, ja alkoi lopulta myös yskiä ensin yöaikaan makuuasennossa, sitten jo päivälläkin), mutta kun pojalle ei vaan nouse kuume lainkaan eikä hän "huuda pää punaisena", kuten korvatulehduslasten odotetaan tekevän (eikä meitä siis tästä syystä otettu kovinkaan vakavasti esim. tervesneuvontapuhelimessa/terveysasemalla). Aiemmasta vastauksista löysin kuitenkin esim. lauseesi, että ~imeväisikäisen yskä on lääkärin tutkimusta vaativa asia.

Eli miten toimia, kun vauvan oireet eivät vastaa ns. normitaudinkuvaa? Ei kai tuollaista hoitoon pääsyn tarvetta voi ratkaista vain yhden (kuume) parametrin mukaan? Ja mitkä ovat ne aiheet, millä perusteella korvatulehdusta voidaan epäillä?

Nyt tietysti osaan jo vaatia toisella tapaa hoitoon pääsyä kun on tietoa, miten poika reagoi sairaana, mutta mitä muuta haittaa (kuin pojan huono olo ja mahdollinen kipu, jota parasetamoli ei vienyt pois, myös höyryhengitykset kokeiltiin) siitä on, että lääkitys aloitetaan viiveellä tällaisen "epätavallisen" oirehdinnan vuoksi?

Kiitokset taas kerran vastauksestasi!
Tea
Tyttö s. 11/2002 rv 37+1 (3045g & 47 cm)
Poika s. 12/2005 rv 35+4 (4005g & 50,5 cm)

korppi

Korvatulehduksen oireet

Viesti Kirjoittaja korppi » 11 Loka 2006, 23:40

Joskus korvatulehdus kehittyy hitaasti, ja silloin hankalaa kipuvaihetta ei tule. Tosiaan kuume ei ole ainoa mittari. Korvatulehdukseen liittyy aina jonkinlaista kipua, mutta lapsi viestittää sen usein epäsuorasti, nukkuu huonosti, on lyhytpinnainen, tms, kuten havaitsin oman lapsesi kohdalla.
Sitä mukaa kun partani on harmaantunut, olen ruvennut yhä enemmän uskomaan äitejä. Jos äiti on sitä mieltä, että lapsen asiat eivät ole kunnossa, se voisi olla syy lääkärin tutkimukseen.
Yskä rokottamattomalla alle 5kk ikäisellä voi merkitä hinkuyskää, siitä varovaisuus. Puolen vuoden iän jälkeen yskää voi seurata kotona, mutta ei silloinkaan yli viikkoa.

Vastaa Viestiin