Salmonellasta

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
tiikeriankka
hörhö
Viestit: 2024
Liittynyt: 02 Loka 2006, 23:58
Viesti:

Salmonellasta

Viesti Kirjoittaja tiikeriankka » 09 Loka 2006, 23:33

Hei!

Ymmärtääkseni salmonellakin on infektio, joten kysyn siihen liittyvän kysymyksen:

Meillä elelee noin kymmenvuotias punakorvakilpikonna, joka on asunut meillä vuoden. Asuntonaan sillä on suuri akvaario, viettää oikeastaan kaiken aikansa siellä, aiemmin sai myös kävellä lattialla, mutta jo raskausaikana luovuimme siitä "ulkoiluttamisesta" ihan varmuuden vuoksi, koska se ei kuulemma ole tällaiselle suokilpikonnalle välttämätöntä. Akvaarion ulkopuolista elämää kilpikonnalla on 2-3 kertaa viikossa, kun se käy kylppärin lattialla ikiomassa pesuvadissaan ruokailemassa. Lisäksi akvaarion vesi vaihdetaan ja akvaario puhdistetaan noin 2 vkon välein, tässä yhteydessä johdetaan akvaarion vedet (sisältää kilpikonnan ulosteita) vessanpönttöön ja häärätään muutenkin vessassa. Pyrimme noudattamaan siisteyttä ja hygieniaa näissä toimenpiteissä, mutta ainahan on mahdollista, että akvaarion vettä roiskuu paikkoihin, joista emme huomaa sitä siivota pois. Kylpyhuoneessa kuivatamme pyykit jne (siirrämme ne tietysti pois kilpparin ruokailun ajaksi) eli mitenkään täysin eristettyä tai steriiliä toimintaa tämä ei tietenkään ole. Olemme tietoisia siitä, että kilpikonnat voivat kantaa salmonellaa vaikka eivät oireile ja että tätä kantajuutta ei voi varmaksi millään testillä selvittää. Raskausaikana isä hoiti kilpikonnan, että äiti vaan ei saa mitään tartuntaa, käytössä on ollut aina myös käsien desifiointiaine.

Nyt meille on kohta kotiutumassa kesäkuussa syntyneet kaksospoikamme (rv 24+1, 790 ja 810 g), kun laskettu aika on ohitettu ja paino alkaa olla kohta kolmisen kiloa molemmilla. Pojilla on BPD:t ja infektioita oli sairaalassa kesäaikaan runsaasti, mutta loppuivat, kun kanyyleista päästiin eroon. Vastustuskyky ei tietenkään ole mitään huippuluokkaa.

Kysymys kuuluukin: sopivatko kilpikonna ja pieninä keskosina syntyneet vauvat samaan kotiin?

JOS sopivat, millaista hygieniatasoa tarvitaan, ts. miten salmonella siirtyy, elääkö se pinnoilla, millaisella puhdistusaineella sen saa varmasti pois kylpyhuoneen lattialta, entä käsistä? Mitä pitää erityisesti varoa? JOS taas eivät sovi samaan kotiin nyt, kuinka pitkään tällainen "karenssi" tulisi pitää? "Tavallisissa" vauvaperheissähän kilpikonnia on, joten voisiko kuvitella että konnan voisi ottaa takaisin esimerkiksi vuoden päästä, jos sen saisi hoitoon siksi aikaa muualle? Vai onko parempi luopua konnasta saman tien kokonaan? (Vuoden parin päästähän poikien vastustuskyky olisi ehkä parempi, toisaalta kiinnostus konnaa kohtaan oletettavasti niin suuri, että aukotonta valvontaa olisi ehkä mahdotonta järjestää...)

Mikäli lääketieteellisistä syistä on aiheellista, luovumme toki kilpikonnasta. Pienintäkään riskiä emme halua ottaa, koska silloin saisimme suuren stressin siitä itsellemme. Toisaalta, lemmikki on kuitenkin rakas, joten ihan suotta emme halua senkään elämää päättää.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Tiikeriankka + pojat 110606 (24+1)
a = Pyry: 790 g, 33 cm
b = Onni: 810 g, 33 cm

korppi

Salmonella

Viesti Kirjoittaja korppi » 10 Loka 2006, 16:10

Valitettavasti en osaa sanoa, kuinka usein kilpikonna on salmonellan kantaja. Salmonella on suhteellisen huonosti tarttuva, siis tarvitaan paljon bakteereja, että ne tarttuvat ja alkavat lisääntymään. Tarttuminen tapahtuu kädestä suuhun. Siis käsien peseminen on a ja o, sekä se, että kilpikonna ja lapset hoidetaan eri aikoina, kuten olette tehneetkin. Suomen oloissa salmonella voi tarttua esim. broilerin lihasta, jos se kypsennetään huonosti, ja jos esim. raakaa broileria käsitellään veitsellä, ja sitten tällä samalla veitsella paloitellaan kypsennetty broileri. Samoin jos salmonellan kantaja ei huolehdi käsien perusta käytyään vessassa. Yleensö salmonella ensin tarttuu ruokiin, kasvaa siellä, ja sitten tämä bakteeriannos syödään.

En siis pitäisi teidän kohdalla tartuntavaaraa huolestuttavana, mutta huolellinen pitää olla. Erityisesti ruokien laitossa. Kilpikonnatalkoiden jälkeen pitää käsien olla ehdottoman puhtaat.

Vastaa Viestiin