Infektiokierre jo nyt ja päiväkoti vasta alkamassa

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Minea
seniori
Viestit: 208
Liittynyt: 11 Tammi 2006, 22:16

Infektiokierre jo nyt ja päiväkoti vasta alkamassa

Viesti Kirjoittaja Minea » 08 Loka 2006, 20:10

Tyttäremme sairastui elokuun lopulla obstruktiiviseen bronkiittiin, jonka vuoksi oli sairaalahoidossa 5 päivää. Sairaalassa ollessaan sai spiralla salbumatolia ja muutamia kertoja myös inhaloitavaa adrenaliinia. Hän sai myös 3 päivän kortisonikuurin suun kautta. Koska tauti pitkittyi saimme kotiin Nebuneten ja bricanyl-lääkityksen. Bricanylia jatkettiin kaksi viikkoa kotiutumisesta. Hengityspuoli helpottui, mutta räkätauti kuitenkin jatkui. Ehdimme olla viikon ilman bricanylia, kunnes hengitys alkoi taas vaikeutua. Aloitimme taas bricanylin ja kävimme myös lääkärissä. Hengityksen helpottumiseen riitti bricanyl, joten saimme jatkaa kotihoidossa. Mukaan lääkärikäynniltä saimme kolmen päivän kortisonikuurin po. Bricanylia jälleen jatkettiin pari viikkoa 4 kertaa päivässä. Ehdimme olla taas viikon ilman bricanylia, kun hengenahdistus alkoi. Hengitys helpotti bricanylilla, kävimme taas kuitenkin lääkärissä. Molemmissa korvissa todettiin korvatulehdus ja siihen neiti sai 5 päivän amoksisilliinikuurin. Korvatulehdus on ensimmäinen. Samalla aloitettiin myös Pulmicort, jota olisi tarkoitus käyttää kahden kuukauden ajan.
Antibioottikuuri loppui eilen. Neiti on edelleen todella räkäinen ja keuhkoistakin kuuluu selkeät limarohinat. Bricanylia annamme säännöllisesti ja Pulmicort siis menossa. Tyttäremme pitäisi aloittaa kuukauden kuluttua vuoropäiväkodissa. Tähän asti hän on ollut kotihoidossa ja isovanhemmillaan. Minua huolettaakin päiväkodin aloitus näiden jatkuvien infektioiden takia. Tuo jatkuva räkäisyys ja keuhkojen limaisuuskin kovasti huolestuttaa, kun sille ei tunnu loppua tulevan.

Kysymys kuuluukin, että missä vaiheessa Pulmicortin pitäisi alkaa auttaa ja hengitysoireiden helpottumaan? Pulmicort lienee ainoa toivomme. Mietin myös voinko viedä räkäisen ja limaisen lapsen päiväkotiin hoitoon, kun kuumetta ei kuitenkaan ole.

korppi

Infektiokierre

Viesti Kirjoittaja korppi » 08 Loka 2006, 21:05

Tyttärenne on nyt 11kk ikäinen ja lasketusta ajasta 9-10kk, eikö niin? Sain kirjeestä sellaisen käsityksen että tyttärenne oli aivan oireeton elokuulle asti, ja että hengitysteiden limaisuus on jatkunut siitä asti. Yleensä tällaiset pitkittyviltä näyttävät oireet ovat kuitenkin toistuvia virustartuntoja. Jos limaisuus jatkuu näin pitkään, olisi tässä iässä hyvä käydä lastenlääkärin arvioinnissa, siis päivystyksen ulkopuolella kaikessa rauhassa. Jos oireita on ollut ennen elokuuta, on lastenlääkärin arviointi vieläkin tärkeämpää.
Pulmicort on astmalääke, ja sen aloitus on järkevää kolmen nopeasti toistuneen hengenahdistuksen jälkeen, varsinkin kun infektiokausi on juuri alkamassa. Hoidon pitäisi auttaa 1-2 kk sisällä siltä osin, kun kyse on astmaoireista. Jos limaisuus johtuu muusta, teho on huonompaa. Hoidon pituus riippuu ns. riskitekijöistä, joita ovat vanhempien astmna, lapsen oma allerginen ihottuma tai ruoka-allergia sekä keskosilla hengityskonehoito.
Olisiko teidän perheessä mahdollista siirtää hoitoon menoa helmikuun alkuun, silloin tammikuun lopun pakkasten jälkeen virusten kierrättäminen väestössä yleensä loppuu, ja pahin infektioaika on ohi. Tällainen ratkaisu pitää aina räätälöidä yksillöllisesti, se riippuu kovin monista asioista, ja se on kovin erilainen eri perheissä. Jos isovanhemmat voisivat osallistua paketin rakentamiseen, se olisi helpointa.

Minea
seniori
Viestit: 208
Liittynyt: 11 Tammi 2006, 22:16

Viesti Kirjoittaja Minea » 09 Loka 2006, 20:44

Kiitos vastauksesta. Oireet alkoivat tosiaan vasta elokuussa, aiemmin ollut vähän nuhaa, joiden yhteydessä hengityksen rohinaa, muttei ahdistusta tai vinkunaa. Kummallakaan meistä vanhemmista ei ole astmaa, tytöllä ei ole aiemmin ollut ruoka-aineallergioita eikä allergisia ihottumia. Sairastelun alkaessa joistain ruoka-aineista alkanut saada lieviä allergisia oireita lähinnä ihon lehahtelua punaiseksi. Tämä lehahtelukin mennyt nopeasti ohi, eikä selkeää ihottumaa ole tullut. Liekö nämä sitten allergioita vai mitä. Hengityskonehoitoa ei alkuvaiheessa tarvittu, vaan neiti pärjäsi pelkän lisähapen turvin, ylipainekaan ei siis ollut käytössä.
Valitettavasti hoitoon menoa ei voi pitkittää helmikuulle. Täytyy varmaan ottaa puheeksi näitä asioita huomisella kehitysseurantakäynnillä tai kysyä uutta aikaa.

Vastaa Viestiin