Toinen sairastaa ja toinen ei

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Yellow

Toinen sairastaa ja toinen ei

Viesti Kirjoittaja Yellow » 06 Loka 2006, 18:48

Hei,

kysytäänpä vaihteeksi näin päin: kehittyykö vastustuskyky kunnolla tai onko muuta haittaa, jos lapsi ei pienenä sairastele?

Esikoistyttömme täytti juuri 2-vuotta ja takana on vain vauvarokko, pari päivää kestänyt nuhakuume ja yhden yön oksennustauti sekä pari pientä nenän tukkoisuutta. Yleensä kai sairastetaan vähän enemmän?

Olemme käyneet parin-kolmen kuukauden iästä saakka erilaisissa äiti-lapsi-tapaamisissa ja päivähoidossakin hän ehti olla viime kevään. Myös lattialle/maahan tippuneita juttuja on päässyt maistelemaan melko vapaasti, joten infektioita olisi kyllä voinut tulla.

Pikkusisko puolestaan on nyt 5 kk kalenteri-ikää ja hänellä on jo kolmas nuha menossa. Ensimmäinen tuli pienen kuumeen kera jo 2 kk iässä, onneksi meni helposti ja nopeasti ohi, vaikka olinkin jo täydessä valmiudessa sairaalaan lähtöön.

Voiko olla, että isompi kantaa tartunnat pienelle, vaikkei itse sairastu? Kannattaisiko tehdä jotain toisin?

korppi

infektiosairastelu on yksilöllistä

Viesti Kirjoittaja korppi » 06 Loka 2006, 20:35

Teidän isommalla lapsella on mennyt mukavasti infektioiden suhteen. Muutama oireinen infektio, lisäksi useita viruksia on käyty läpi ilman oireita, jolloin sitä ei edes huomata. Puolustussysteemi on siis koko ajan kehittynyt. Jos lapset ovat kotihoidossa ja vähillä kontakteilla esim. 2 vuoden ikään asti, tulee usein jonkinlainen kierre myöhemmin kun menee päiväkotiin. Tosin tämä kierre on isona aina helpompi kuin jos se alkaa kovin pienenä. Siis kohtuus tässäkin. Varoitteluni koskee ekaa 6kk (12kk) aikaa ja erityisesti infektiokausia. esim. juuri influenssan ja RSV sairastaminen hankalina ei kehitä puolustussysteemiä sen enempää kuin niiden sairastaminen lievänä vuotta myöhemmin.

Viittasit vapaaseen maassa ja lattialla liikkumiseen. Sieltä ei juuri koskaan saa infektioita Suomen oloissa. Kiviä, hiekkaa, lunta ym saa syödä kohtuullisessa määrin, kunhan nyt ei menisi selvää kissanpissiä tai koirankakkaa suuhun. Allergian tutkimuksessa ollaankin sillä kannalla, että liian hygieninen elämäntapa on syynä länsimaiden allergia-aaltoon.
Aivan riemullinen kannanotto näihin asioihin on Rölli-peikon laulussa "Vaarallista elämää". Laulun sanat voisivat olla vaikkapa lapsiperheiden huoneentauluna.

Luultavasti tämä teidän nuorempi lapsenne sairastelee enemmän, koska kyllä tämä vanhempi tuo viruksia kotiin. Niin kauan kun pysytään kohtuudessa, ei ole syytä huoleen. Jos alkaa tulla antibiottiikuureja toisensa perään, pitää hetkeksi pysähtyä ja miettiä, mitä asialle voisi tehdä.

Vastaa Viestiin