Hinkuyskä

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvojat: nenah, rixupoxu86, Ylläpito

Vastaa Viestiin
Avatar
Dallas
hörhö
Viestit: 2360
Liittynyt: 25 Maalis 2006, 22:25
Viesti:

Hinkuyskä

Viesti Kirjoittaja Dallas » 06 Loka 2006, 10:31

Meillä rokotteet on saatuu, mutta sukulaisperheessä todettiin hinkuyskä valitettavasti vasta kuukauden yskimisen jälkeen yksityisellä. Nyt vältellään heitä kunnolla myös heitä ketkä ovat käyneet siellä. Kuinka kauan etäisyyden pitäminen tarpeellista ja mimmoinen on normaalisti taudin kulku?
Vaike ja Martti (23+0, 660g, 18.01.05. ja rakas kaksosisko Helena s.k.)
Kuva

korppi

Hinkuyskä

Viesti Kirjoittaja korppi » 06 Loka 2006, 14:39

Hinkuyskä on rokottamattomille vauvoille vaarallinen, mutta jos on saanut 2 rokotusta, siis 3kk ja 5kk iässä, huolta ei enää ole.

Suomessa käytettiin aikaisemmin ns. koko-solu-rokotetta, jota ei herkitymsien takia voitu anta yli 2-vuotiaille. Rokotus oli tehokas, ongelma oli tämä herkistyminen. Tästä syystä Suomessa on ollut vuosikausia hidas koululaisepidemia, kun vauvana annetun rokotuksen suoja on vähitellen rapistunut. Nämä yskivät koululaiset ovat sitten tartuttaneet hinkuyskän rokottamatotmiin vauvoihin.

Nyt vuoden 2005 alusta on siirrytty ns. soluttomaan rokotukseen, jonka voi antaa kaikenikäisille. Ohjelmassa hinkuyskä-rokotus on 3kk, 5kk, 12kk, 4vuoden ja 12vuoden iässä. Muutama vuosi rokotetta annettiin myös 6-vuotiaille. toivottavasti ongelma nyt ratkea tällä uudella rokotusohjelmalla.

Kun antibiootti on mennyt 3-5 vrk, hinkuyskä ei enää tartu, vaikka yskä jatkuukin. Den pidempiä karanteeneja ei tarvita.
Yskivä imeväinen, varsin rokottamaton, kuuluu aina lääkärin tutkimukseen.

Vastaa Viestiin