Virusten elinikä ilmassa/pinnoilla vs. tartuntavaara?

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvoja: Ylläpito

Vastaa Viestiin
Tea
seniori
Viestit: 134
Liittynyt: 01 Tammi 2006, 23:27
Viesti:

Virusten elinikä ilmassa/pinnoilla vs. tartuntavaara?

Viesti Kirjoittaja Tea » 04 Loka 2006, 15:34

Hei!

Kun paljon tulee ohjeistusta tuosta varovaisuudesta infektioiden suhteen, niin miten kauan esim. influenssa-, flunssa- tai RS-virukset pyörivät ilmassa tai jäävät esim. lelujen pinnoille elämään (siinä moodissa, että niistä on vielä potentiaalista tartuntavaaraa) senkin jälkeen, kun tällaisesta tilasta on varsinainen taudinkantaja poistunut?

Onko näissä viruskohtaisia eroja (tyyliin RS on erittäin pitkäikäinen, mutta ylesimmät flunssavirukset katovat nopeimmin)? Tai onko sillä merkitystä, onko tilassa esim. koneellinen ilmastointi (ilmanvaihto ulos eli samaa ilmaa ei kierrätetä) tai jos tilaa (kotia/neuvolahuonetta) tuuletetaan reippaasti välillä?

Kiitokset taasen!
Tea
Tyttö s. 11/2002 rv 37+1 (3045g & 47 cm)
Poika s. 12/2005 rv 35+4 (4005g & 50,5 cm)

korppi

Virusten elinikä

Viesti Kirjoittaja korppi » 05 Loka 2006, 21:43

Hengitystieivirukset eivät elele pinnoilla. Sairaaloissa ilmastointi systeemillä on merkitystä, mutta ei kodeissa eikä hoitopaikoissa. Rotavirukset sensijaan säilyvät pinnoilla ilmeisesti viikkoja, joka aiheuttaa sairaaloissa aikamoisia hankaluuksia, mutta tuskin taas kodeissa ja päivähoidossa. Päivähoidossa voisi pissi-kakka-asiat erottaa muusta hygieniasta, ei siis esim. hampaiden pesua samoissa tiloissa, missä vaihdetaan vaippoja.
Epidemioiden aikana kannattaa välttää ruuhkaisia sisätiloja. Tulevana syksynä tuskin tulee RSV-epidemiaa, mutta influenssa-eåidemia on odotettavissa.

Vastaa Viestiin