Koostetta sikainfluenssasta

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Matti Korppi vastaa tällä palstalla keskosten infektioita koskeviin kysymyksiin 2.10.- 29.10.2006 välisenä ajankohtana muutaman kerran viikossa. Voit lähettää kysymyksesi koskien esim. RS-virusta, rotaa tai syksyn flunssia. Voit myös kysyä infektioastmasta sekä infektioiden ehkäisystä.

Tällä palstalle ei oteta kantaa esim. jo aiemmin sairaalassa tapahtuneisiin sairastumisiin tai hoidollisiin seikkoihin.
Palsta on avoin myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Palsta lukitaan 30.10.2006 ja kaikki kysymykset ja vastaukset jäävät keskustelupalstalle luettaviksi.

Valvojat: nenah, rixupoxu86, Ylläpito

Vastaa Viestiin
Ylläpito
Site Admin
Viestit: 87
Liittynyt: 02 Marras 2005, 23:42
Viesti:

Koostetta sikainfluenssasta

Viesti Kirjoittaja Ylläpito » 13 Marras 2009, 14:23

Kokosimme tietoa sikainfluenssasta ja rokotteista THL:n julkaisemien ohjeistusten pohjalta.
Ajankohtaisia ohjeita löytyy THL:n nettisivuilta
.


Sikainfluenssarokotteesta ja rokottamisesta
Sikainfluenssarokotetta annetaan yksi annos. Aikuisille rokote pistetään olkavarren hartialihakseen, lapsille olkavarren hartialihakseen tai reisilihakseen ja imeväiselle reiden etu-yläosaan. Alle puolivuotiaalle rokotetta ei anneta.

Sikainfluenssarokotteen mahdollisia haittavaikutuksia ovat pistoskohdan paikalliset reaktiot kuten punoitus kuumotus, turvotus ja kipu. Lisäksi voi ilmetä kuumetta, lihas- ja nivelkipuja tai päänsärkyä. Paikallisoireita, särkyjä ja kuumetta voi hoitaa tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä.

Rokotteessa on tehoa parantavaa ainetta, joka on sama kuin Euroopan lääkeviraston hyväksymässä lintuinfluenssarokotteessa. Tätä tehosteainetta on tutkittu useilla tuhansilla ihmisillä.
Lisäksi samankaltaista tehosteainetta on käytetty eräässä kausi-influenssarokotteessa yli kymmenen vuoden ajan Euroopassa. Rokotteessa käytetty säilöntäaine tiomersaali on elohopeayhdiste, mutta sen sisältämä elohopea on etyylielohopeaa, joka ei kerry elimistöön vaan poistuu nopeasti. Rokotteen elohopeamäärä on niin pieni, että enemmän elohopeaa saa esim. kala-ateriasta.

Sikainfluenssarokote ei sisällä kokonaisia eläviä viruksia, vaan osasia viruksen pinnalta. Rokote ei voi aiheuttaa sikainfluenssaa.

Suoja syntyy noin kahdessa viikossa rokottamisesta, mutta tässä esiintynee yksilökohtaista vaihtelua.

Parasetamolin on eräässä tutkimuksessa todettu alentavan joidenkin rokotteiden tuottamien vasta-aineiden määrää. Tutkimuksessa ei käytetty sikainfluenssarokotetta, joten tutkimustuloksia ei voi suoraan yleistää Suomessa käytössä olevaan sikainfluenssarokotteeseen. Ennen rokotusta ei kannata antaa särkylääkettä ”varmuuden vuoksi”, mutta rokotusta seuranneita voimakkaita paikallisia oireita ja kuumetta saa lääkitä. Ennaltaehkäisevää lääkitystä ei ole syytä antaa muille kuin kuumekouristuksiin taipuvaisille lapsille.

Terveet 6–35 kuukauden ikäiset lapset sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat ovat oikeutettuja saamaan sekä sikainfluenssa- että kausi-influenssarokotteet. Rokotteet voi antaa samanaikaisesti, kunhan ne pistetään eri raajaan.

Jos sikainfluenssa on laboratoriokokein varmistettu, rokotetta ei tarvitse, muutoin rokote kannattaa ottaa. Jos riskiryhmään kuuluva henkilö on saanut Tamiflu-lääkityksen sikainfluenssan takia, mutta sikainfluenssaa ei ole laboratoriokokein varmennettu, rokote kannattaa ottaa.

Tartunnasta ja sen ehkäisemisestä
Influenssan itämisaika on tavallisesti noin 2–3 päivää, mutta se voi vaihdella 1–7 päivänkin välillä.

Tartuntavaaraa voi vähentää yksinkertaisilla toimilla: Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla kun yskit tai aivastat. Heitä käytetty nenäliina roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä alkoholipitoisia käsien desinfiointiaineita, erityisesti yskittyäsi tai aivastettuasi. Vältä koskemasta silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Oireet ja hoitoon hakeutuminen
H1N1-virus aiheuttaa samanlaisia oireita kuin muutkin influenssavirukset. Yleisimpiä oireita ovat äkillinen kuume, kurkkukipu, yskä ja nuha. Influenssa ei tyypillisesti ala pelkällä nuhalla. Muita mahdollisia oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys. Oksentelu ja ripuli eivät ole tavallisia influenssassa, mutta näitäkin oireita voi esiintyä. Lapsilla voi esiintyä vatsakipua.

Tarkka tieto siitä, sairastaako henkilö ylipäätään influenssaa tai mikä influenssavirus on aiheuttanut sairastumisen, selviää laboratoriokokeella. Laboratoriokokeita tehdään kaikille sairaalahoitoa tarvitseville ja harkinnan mukaan riskiryhmiin kuuluville henkilöille.

Sikainfluenssarokotusten kohderyhmät ja sikainfluenssaan lääkitystä saavat ryhmät (riskiryhmät) poikkeavat osin toisistaan.

Välitöntä hoitoa vaativat oireet lapsilla
Jos lapsi sairastuu ja hänellä ilmenee jokin seuraavista influenssan yhteydessä esiintyvistä oireista, hakeudu mahdollisimman pian lääkärin hoitoon
• hengitysvaikeuksia
• iho on sinertävä tai harmaa
• lapsi ei juo tarpeeksi
• lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
• lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
• lapsi on niin ärtyisä, ettei hän halua olla sylissä
• influenssan kaltaiset oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera

Välitöntä hoitoa vaativat oireet aikuisilla
• hengitysvaikeuksia
• kipu tai paine rinnassa
• äkillinen huimaus tai sekavuus
• voimakas tai jatkuva oksentelu
• influenssan kaltaiset oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera

Riskiryhmään kuuluvat ottavat yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin herkemmin
Jos sinulle/lapsellesi nousee äkillinen kuume (38°C tai yli) ja tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää, ja kuulut johonkin alla olevista riskiryhmistä, ota puhelimitse yhteys lähimpään terveyskeskukseen tai hakeudu lääkärin vastaanotolle, jotta saat tietää tarvitsetko/tarvitseeko lapsesi hoitoa influenssaan.

• olet raskaana
• sairastat jotain seuraavista pitkäaikaissairauksista:
o säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti) tai keuhkosairaus (säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas) tai diabetes
o krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
o vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
o tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
o krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
o sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)

Lisätietoa

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/ah1n1v

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... oitoohjeet

Vastaa Viestiin